Јапонските компании понудија најголемо зголемување на платите од три децении на годинашните преговори со работниците, рече најголемата унија во земјата во средата. Според економистите, ова е развој што ќе помогне да се оживее побарувачката на анемичен потрошувач.

Студијата на јапонската синдикална група на „Rengo“ покажува дека платата се зголемува за прв пат од страна на синдикатите на најголемите работодавци во март сега се прошируваат на вработените во мали и средни претпријатија или оние со синдикати од 300 или помалку членови.

Најновото истражување на 5.272 синдикати поврзани со „Rengo“ покажува дека просечното зголемување било од 3,58%, или 10.560 јени (73,04 долари) месечно, што е најголемото зголемување по зголемувањето од 3,9% во 1993-та година. Малите и средните претпријатија ги зголемија платите за 3,23%, што е исто така најбрзо темпо за три децении.

Растот на плаќање е еден од клучните трендови што јапонската централна банка (ACB) внимателно се следи бидејќи смета дали и кога да се започне со затегнување на својата ултра -обележана монетарна политика.

Гувернерот на „ACB“, Казуа Уеда, повеќе пати ја истакнуваше потребата за одржување на лабава политика, сè додека платите не се зголемат доволно за да го одржат отпорни на раст на цените околу целта за 2%.

„Цените на опсегот и хроничните недостиг на работна сила ги зголемуваат платите што ќе продолжат да растат следната година. Она што е важно од сега па натаму е вистинската плата да се оди на позитивна територија“, вели Хисаши Јамада, економист и професор на универзитетот Хосеи.

„Зголемената плата ќе и помогне на инфлацијата да се стабилизира на ниво од 2% следната година, одржувајќи ја централната банка под притисок да ја отстрани контролата врз кривата на профитабилноста порано или подоцна“, додава тој.

Зголемувањето на платите може да обезбеди одредена поддршка на премиерот Фумио Кишида, кој ги направи платите клучен дел од неговата политичка програма, додека слабите јени и повисоките цени на увозот ги зголемуваат трошоците за живот.

Платите во Јапонија се всушност непроменети од пукање на балонот со средства во 1990-тите и во моментов се далеку под просекот на земјите-членки.

Летните бонуси на големите компании ќе се зголемат за 3,9%, зголемувајќи се за втора година по ред, иако израстоците веројатно ќе бидат нерамнини, според студијата за најголемото деловно лоби во Јапонија, „Keidanren“.