Аргентина во вторникот објави остра девалвација на својата валута и намалување на субвенциите за енергија и транспорт, како дел од шокантните мерки за кои новиот претседател Хавиер Милеи вели дека се потребни за справување со економска „вонредна состојба“.

Министерот за економија Луис Капуто во телевизиска порака рече дека аргентинскиот пезос ќе биде девалвиран за 50% на 800 пезоси за американски долар од 400 пезоси за долар.

„Неколку месеци ќе бидеме полоши од порано“, рече Милеи, два дена откако положи заклетва како претседател на втората по големина економија во Јужна Америка и веднаш предупреди на строги мерки.

Аргентина трпи годишна инфлација од 143 отсто, нејзината валута пропадна, а четворица од 10 Аргентинци се осиромашени. Нацијата, исто така, има растечки фискален дефицит, трговски дефицит од 43 милијарди долари, плус застрашувачки долг од 45 милијарди долари кон Меѓународниот монетарен фонд, со 10,6 милијарди долари долг кон мултилатералните и приватните кредитори заклучно со април.

Како дел од новите мерки, Капуто рече дека владата ги откажува тендерите за сите проекти за јавни работи и укинува некои владини работни места за да ја намали големината на владата.

Тој најави и намалување на субвенциите за енергетиката и транспортот без да наведе детали или да каже колку, а додаде дека администрацијата на Милеи го намалува бројот на министерства од 18 на 9.

Тој рече дека мерките се неопходни за намалување на фискалниот дефицит, за кој верува дека е причина за економските проблеми во земјата, вклучително и зголемената инфлација.

„Ако продолжиме како што сме, неизбежно се движиме кон хиперинфлација“, рече Капуто. „Нашата мисија е да избегнеме катастрофа.

ММФ ги поздрави мерките, велејќи дека тие обезбедуваат „добра основа“ за понатамошни разговори со Аргентина за нејзиниот долг со институцијата.