Патниците на летот ДП91 летале низ градовите на Златниот прстен час и половина и повторно се вратиле во Москва.

Руската авиокомпанија Победа го изврши првиот лет од московскиот аеродром Внуково до московскиот аеродром Внуково.

Патниците од летот ДП91 ги обиколија градовите на Златниот прстен и по час и половина и се вратија во Москва.

Билетите за вториот ваков лет беа купени за шест минути.

За време на летот, пилотот на „Победа“ Алексеј Кохемасов ја презеде улогата на водич. Летот беше широко познат како „Лет на небото“, со љубители на подкасти и блогови, како и други љубители на авијацијата.

Авионскиот билет чини 7.499 рубли или околу 83 евра. Со голем интерес, тие беа распродадени за осум минути, а авиокомпанијата вети дека ќе започне дополнителни летови во блиска иднина.

Златниот прстен на Русија е рута низ античките руски градови кои формираат прстен во североисточниот дел на Централниот федерален округ.

Терминот, кој толку многу го сакаат сите, го измисли писателот Јуриј Бичков, кој создаде неколку есеи за Златниот прстен за весникот „Советска култура“.

Кои градови се вклучени во Златниот прстен на Русија, никој досега официјално не утврдил. Сепак, се верува дека клучните точки на оваа туристичка рута се 8 градови: Кострома, Иваново, Суздал, Владимир, Сергеев Посад, Переслав-Залески, Ростов (Ростов Велики), Јарослав. Во овие градови често се додаваат и Углих, Мишкин, Гус-Хрустален, Богоубово, Палех, Калјазин, и други.

Златниот прстен на Русија е популарна туристичка рута. Секој ги знае имињата на Иван Грозни, Сергиј од Радонеж, Иван Сусанин и владетелите на династијата Романови. И сите тие се некако поврзани со градовите на Златниот прстен: некој е роден тука, некој починал, некој основал храм или го уништил непријателот.

Разгледувањето на Златниот прстен е посета на резервати-музеи, обиколка на историјата и патување во свети места со познатите икони или нивни копии. Многу споменици се заштитени од УНЕСКО.