Австралиската компанија СтрикландМеталс одвои 37 милиони долари за купување на проектот Рогозна во Србија, кој располага со ресурси од 5,44 милиони унци златен еквивалент (околу 170 тони), пишуваат австралиските медиуми.

Како што е наведено, за проектот за злато во Рогозна, СМ веќе има потпишано обврзувачки купопродажен договор со ИСИХС Лтд, филијала на ИбераKaпитал Фонд ЛП. Договорот вклучува стекнување на целиот капитал на БитутХолдингс Лтд, сопственик на компанијата Златна Река Ресурси која, која е сопственик на проектот Рогозна. Минералните ресурси исто така вклучуваат 214.000 тони бакар и 364.000 тони цинк, со дополнителен значаен потенцијал за истражување и можности за проширување на ресурсите кои допрва треба да се истражат.

Активностите за дупчење на дијаманти од 60.000 метри ќе бидат извршени до крајот на 2025 година, а компанијата има намера да користи најмалку три дијамантски дупчалки, со дупчење на примарни цели на локациите Шанац, Меденовац, Градина и Кањонот Бакарни. Проектот вклучува четири дозволи за истражување кои покриваат приближно 184 квадратни километри во рударскиот басен Трепча во јужна Србија.

 

 

„Среќни сме што можеме да го објавиме стекнувањето на големиот проект Рогозна со златен еквивалент од 5,44 милиони унци. Приказната за Рогозна како богато наоѓалиште на злато се засили во 2018 година, кога Министерството за рударство и енергетика и ја издаде првата дозвола за рударско истражување на падините на Рогозна на компанијата Златна река.

Според претходните проценки, целата планина Рогозна лежи на бакар, сребро и злато. Експертите од белградски Геозавод претходно открија резерви од околу 40 милиони тони руда на бакар, сребро и злато на локациите Меденовац и Каравансалија, пишува Каматица.