Бајден го искористи својот прв говор во Овалната соба на неговото претседателствување за да прогласи победа откако двопартискиот договор за зголемување на плафонот на долгот помина во двата дома на Конгресот, избегнувајќи економски хаос.

Претседателот ги пофали републиканските и демократските преговарачи и го пофали претседателот на Претставничкиот дом Кевин Мекарти за соработката со него на договорот, кој двајцата го финализираа само неколку дена пред Министерството за финансии да остане без пари за плаќање на сметките на владата.

Но, дури и кога им се заблагодаруваше на своите политички противници, Бајден укажа на разликите. Тој потсети на претходните повици на републиканците за намалување на социјалното осигурување и Медикер и остро ги осуди нивните предложени кратења на Медикеид, инвестициите во чиста енергија и финансирањето на УЈП.

„Можеби тоа нема да им се допадне на републиканците, но ќе се погрижам богатите да го платат својот фер дел. Ќе се вратам и со ваша помош ќе победам“, рече тој. Обраќањето во Овалната соба му овозможи директно да разговара со американскиот народ, не во време на непосредна криза, туку да извести, како што ѝ кажа на земјата, за избегнатата криза.

„Никој не доби сè што сакаше, но американскиот народ го доби она што му треба. Спречивме економска криза, економски колапс“, нагласи тој, додавајќи дека планира да го потпише компромисниот закон за плафонот на долгот.