Бидејќи биткоинот ја надминува границата од 50.000 УСД, а Dow Jones лета над 30.000 поени, новиот извештај на Банката на Америка и ЕПФР Глобал открива дека најновиот раст на пазарот може да „почека за корекција“, објавува Блумберг.

Податоците на BofA и EPFR Global откриваат дека биле инвестирани дури 58 милијарди долари во акции помеѓу 3 и 10 февруари, што укажува на ниво на екстремен, несоодветен раст.
Резултирачкото чувство на пазарот може да „предизвика сигнал за продажба“, рече стратегот на „BofA“ во белешката, според „Блумберг“.

Аналитичарот на Wilmington Trust Меган Шу во една статија на Си-Ен-Би-Си изјави дека извештајот открива загрижувачки тренд.
„Она што го видовме од овие податоци на Банката на Америка се рекордни приливи во големи американски компании, како и оние во технолошкиот сектор“, рече Шу.
– „Но, сè уште се посветува премногу малку внимание на секторите за кои сметаме дека нудат подобар потенцијал за иден поврат на инвестицијата“, што подразбира дека некои сектори сè уште имаат простор за раст.

Во белешката за „Трговска нација“ на Си-Ен-Би-Си, таа предупреди: „Парите доаѓаат од маргините и изгледа пошпекулативен отколку пред неколку години“.

Нејзиниот совет до малите инвеститори е да избегнуваат криптовалути, мимички акции и големи технолошки компании и, се разбира, да запомнат дека само 1% од успешните дневни трговци постигнуваат успех, и дека на акциите треба да се гледа како на долгорочна инвестиција.