Ова е нивното највисоко ниво во последните 16 години

Банката на Англија, централната банка на Велика Британија, ги задржа каматните стапки на највисоко ниво во последните 16 години, иако инфлацијата во земјата падна на најбавната стапка во повеќе од 2 години, забележа Њујорк Тајмс.

На нивниот последен состанок (21 март), креаторите на политиката на централната банка ја оставија основната стапка на 5,25% петти последователен состанок, еден ден откако податоците покажаа дека инфлацијата во Велика Британија падна на 3,4%. Одлуката за одржување беше нашироко очекувана, но аналитичарите ги следеа гласовите на деветчлената комисија за утврдување стапки за да видат дали се постигнува консензус за тоа дали зголемувањата на каматните стапки се под контрола и кога би можело да започне намалувањето на стапките.

Осум членови на комисијата гласаа за задржување на стапките, а двајцата политичари кои гласаа за повисоки стапки минатиот месец се откажаа. Еден член гласаше за намалување на стапките.

Креаторите на политиката ги задржаа каматните стапки на чекање „затоа што треба да бидеме сигурни дека инфлацијата ќе падне до нашата цел од 2 отсто и ќе остане таму“, рече во изјавата Ендрју Бејли, гувернер на централната банка. „Сè уште не сме на точка каде што можеме да ги намалиме стапките, но работите се движат во вистинската насока.

Дебатата за времето на намалување на каматните стапки ги преокупира креаторите на политиките во неколку големи централни банки. Во средата (20-ти март), претставниците на Федералните резерви на САД ги задржаа каматните стапки стабилни, но рекоа дека очекуваат да направат неколку намалувања на стапките оваа година. Истиот ден, Кристин Лагард, претседателка на Европската централна банка, рече дека до јуни креаторите на политиката во еврозоната ќе имаат повеќе податоци, особено за платите, за да им дадат доверба дека инфлацијата е под контрола, поттикнувајќи ги шпекулациите дека намалувањето на каматните стапки може да започне во текот на летото.

Швајцарската национална банка неочекувано ги намали каматните стапки во четвртокот (21-ви март), што е првиот чекор меѓу централните банки во напредните економии. Инфлацијата е многу помала во Швајцарија отколку во остатокот од Европа, а силата на швајцарскиот франк е исто така фактор во одлуката за намалување на стапките. Силната валута може да биде пречка за економијата со поскапување на извозот. По промената, франкот падна во однос на еврото и доларот.