Комитетот за монетарна политика на Банката на Англија тесно усвои одлука да ја задржи основната каматна стапка на 5,25 отсто во четвртокот. Четворица од деветте членови на комисијата гласаа за уште едно зголемување на каматните стапки.

Одлуката да се задржи каматната стапка непроменета дојде еден ден откако во август беше забележано неочекувано забавување на растот на цените во Велика Британија, пишува Гардијан.

Централната банка на Велика Британија од минатата година ја зголеми каматната стапка 14 пати по ред со цел да го ограничи растот на инфлацијата, што доведе до зголемување на отплатата на хипотеките, но и до зголемување на каматата на заштедите.

Најновиот потег на Банката на Англија сигнализира дека циклусот на зголемување на каматните стапки го достигна врвот.

Инфлацијата во Обединетото Кралство неочекувано се намали во август бидејќи притисоците врз трошоците за живот на домаќинствата продолжија да се намалуваат. Индексот на потрошувачките цени, кој ги следи нивните годишни промени, падна на 6,7 отсто во август од 6,8 отсто во јули.