Банкнотата од 100 долари за прв пат во историјата ја надмина банкнотата од 1 долар во трговијата.

Со други зборови, најценета американска банкнота, позната како „Бенџамини“, поради фотографијата на Бенџамин Френклин стана најбројна банкнота на светот.
Според податоците на Федералните резерви, банкнотата од 100 американски долари е во оптек двојно повеќе од светската криза.
Се поставува прашањето дали Американците во време на дигитално плаќање почнаа да чувствуваат носталгија за зелените банкноти?
Иако вкупната побарувачка за американската валута навистина е во пораст, се работи за тоа што повеќето банкноти од 100 долари се во оптек надвор од САД. Речиси 80 отсто од сметките од 100 долари и повеќе од 60 отсто од сите американски сметки се во странство, што е двојно во однос на 30 отсто колку што биле во 1980 година.
Каде се сите тие банкноти од 100 долари не може да се знае точно. Без разлика дали е на Блискиот Исток или Венецуела, може само да се замисли колку таму е важна вредноста на парите во кеш, особено поради недовербата во локалната валута.
Постојат и други објаснувања, особено фактот дека доларот сега е единствена глобална валута, за која нема знаци за опаѓање на побарувачката.