На крајот на минатата година Босна и Херцеговина беше отстранета од листата на ризични земји во однос на перење пари и финансирање тероризам, што значи дека повеќе од една година го ужива статусот на целосна доверба на Комитетот за пари и ФАТФ, објави Кликс.ба.

За да се задржи позитивниот кредитен рејтинг и имиџ, во наредниот период потребно е што поскоро да се донесе Законот за спречување перење пари и финансирање на терористички организации. Овој закон е исто така многу важен на европскиот пат на БиХ и е означен како реформски и усогласен со европските директиви. Во спротивно, Босна и Херцеговина се заканува повторно да заврши на сивата листа на Moнивал, што во секој случај е лош сигнал за доверителите и инвеститорите кои сакаат да работат во БиХ, што се преведува во тежок бизнис за бизнисмените и за целиот финансиски сектор. Во февруари 2018 година, Босна и Херцеговина беше отстранета од црната листа на ФАТФ (Финансиска акциона работна група), која денес ја вклучува Република Хрватска, што значи „засилен надзор“. Со овој потег на ФАТФ, меѓународната организација за надзор на финансискиот криминал, Хрватска стана единствената земја од Европската унија на листата, на која се и Обединетите Арапски Емирати, Панама, Мали, Јемен, Буркина Фасо…

Одлуката дали Црна Гора ќе заврши на „сивата листа“ на оперативната група за финансиска акција (ФАТФ) поради перење пари ќе биде донесена кон средината на декември во Стразбур, а доколку тоа се случи ќе има далекусежни последици, особено кога станува збор за кредитниот рејтинг. Ако ФАТФ стави земја под „засилен надзор“ или на „сивата листа“, тоа значи дека таа земја се обврзала да ги елиминира идентификуваните стратешки недостатоци во договорениот период. Постои и т.н Црна листа на земји класифицирани како високоризични, а во моментов се наоѓаат само три земји – Иран, Мјанмар и Северна Кореја.