Претседателот на Регулаторната комисија Марко Бислимовски вели дека од 1 јануари поскапување на струја ќе биде неизбежно.

Колку ќе биде поскапувањето засега никој не може да предвиди, а Регулаторна ќе ги искористи сите опции кои се на располагање како намалување и укинување на профит и маржи, но ако треба и Владата со буџетски средства да го намали ценовниот шок.

Бислимовски, е дециден дека рестрикции не се опција бидејќи дури тогаш ситуацијата ќе се влоши, системот ќе се распадне, а цените за увоз на струја ќе бидат астрономски.