Малите акционери на банката Монте деи Паши ди Сиена ќе бидат заштитени од какви било загуби доколку проблематичниот доверител го преземе Уникредит, велат добро информирани извори.

Уникредит и италијанското Министерство за финансии разговараат за различни опции за заштита на носителите на долгови во Монте Паши од финансиска штета доколку договорот е завршен. Вклучувајќи и ако втората по големина италијанска кредитна институција ги преземе обврските од гарантираните обврзници. Преговарачите во принцип се согласија да го решат проблемот, но дискусиите се уште се во почетна фаза.

По вестите, обврзниците на Монте Паши од 750 милиони евра со купон од 5,375% и доспевање во 2028 година ги ограничија нивните загуби на 77 евроценти за евро на почетокот на август.

Unicredit минатата недела објави дека започнала разговори за купување на најстарата банка во светот. Ова е, исто така, претпочитаното решение на Рим за проблематичниот доверител. Страните веќе ги одобрија предусловите за трансакцијата, која мора да биде неутрална за капиталот за купувачот, за да се исклучат лошите заеми на Монте Паска и сите вонредни правни дејствија. И, исто така, да се обезбеди соодветна заштита од други потенцијални кредитни ризици.

Политички извици

Уникредит треба да спроведе комплексен процес на истражување во август, така што договорот се уште е далеку од потпишување. Силниот политички притисок од сите водечки партии во владата на премиерот Марио Драги, кои се противат на преземањето, може да го комплицира неговото завршување и евентуално да го направи „посолен“ за италијанските даночни обврзници.

Монте Паски стана огромен товар за италијанската држава од првата финансиска помош на кабинетот во 2009 година. По уште две итни државни интервенции и повеќе од 8 милијарди евра јавни фондови, тој с still уште не може да се врати на профит, а Рим мора да го елиминира државното учество во него до крајот на годината, според договорот со Брисел.

Под сегашните услови на извршниот директор на Уникридит, Андреа Орсел, договорот ќе ја чини Владата 10 милијарди евра, земајќи ги предвид даночните попусти за банкарските трансакции, надоместокот за илјадници вработени што се очекува да бидат намалени и правните ризици. Поврзани со управувањето со „Монте Паски“

Губење работа

Италијанската демократска партија, предводена од Енрико Лета, ќе страда најмногу од операцијата, бидејќи Монте Паски ќе го загуби своето влијание во Тоскана. Во текот на летото, тој се бори за местото на Пјер Карло Падоан како претставник на Сиена, откако поранешниот министер за економија поднесе оставка од него и стана претседател на одборот на Уникредит.

Гувернерот на Тоскана, Еугенио ianани побара продажбата на Монте Паски на Уникредит да се разговара со синдикатите и да се земе предвид односот на најстарата банка во светот со финансиите на градот. Со договорот ќе бидат укинати околу 6.000 работни места – мнозинството во Тоскана.

Лидерот на Лигата, Матео Салвини, исто така, се приклучи на политичките тврдења, велејќи дека Монте Паски не треба да се продава под неговата вистинска вредност и дека треба да се одржува како регионална банка.