Биткоинот, најголемата светска криптовалута, денеска достигна највисоко ниво во последните две години од 56.000 долари, подигајќи го поширокиот крипто пазар.

Цената на биткоинот порасна за повеќе од 10 отсто за два дена, според податоците на CoinMarketCap, откако фирмата за крипто инвестиции и софтвер MicroStrategy објави дека во понеделникот купила околу 3.000 биткоини за 155 милиони долари.

Компанијата со седиште во Вирџинија моментално е најголемиот сопственик на биткоини со кои јавно се тргува. Компанијата објави дека поседува околу 190.000 токени од криптовалутата претходно овој месец, што би вредело над 10,5 милијарди долари денес.

Според Грета Јуан, шеф на истражување на платформата за дигитални средства VDX, пазарот бил „охрабрен од крипто бикови како MicroStrategy, како и новиот рекорд на приливи на Bitcoin ETF.

Акциите поврзани со крипто, исто така, пораснаа во тргувањето во MicroStrategy со седиште во САД и берзата за криптовалути со седиште во Сан Франциско, Coinbase.

Двете компании поврзани со криптовалути забележаа пораст на цените на нивните акции за 200 проценти во текот на изминатата година.