Цените на биткоинот вчера достигнаа ново највисоко ниво на сите времиња, преминувајќи ја границата од 72.200 долари. Ова се случи откако британскиот финансиски регулатор одлучи да дозволи тамошните размени за тргување со производи поврзани со криптовалути за прв пат. Што ќе се случи понатаму со биткоинот, дали ќе продолжи да расте или повторно да паѓа, дали сега е вистинско време да се вклучите во вакви дигитални инвестиции, сето тоа се прашања за Игор Мирковиќ, експерт за криптовалути.

„Пред четири години на денешен ден имавме страшен пад на биткоинот, кога започна пандемијата на Ковид. Сега, кога ќе ги видиме тие 72 илјади, се чини дека се се свртело, од сомнеж дојдовме до убедување дека биткоинот е нешто на кое луѓето веруваат и тоа на некој начин ги спасува од неизвесна иднина“, вели Мирковиќ. .

Тој забележува дека луѓето користат највисоки нивоа на сите времиња и продаваат биткоини во толпа, но тие исто така ги купуваат во мноштво.

Инвеститорите во оваа дигитална монета добија силен ветар на глобално ниво, а Мирковиќ нагласува дека растот на биткоинот имал значително влијание и на домашниот пазар.

„Овој импресивен раст повторно го разбуди интересот и тоа не само кај искусните инвеститори, кои со години инвестираат во најпознатата криптовалута, туку и кај обичните граѓани кои бараат нови можности за инвестирање и начин да заштита на нивните заштеди“, вели тој.

Тој исто така забележува дека е зголемен интересот на институциите и компаниите, кои претходно избегнуваа крипто, а сега активно истражуваат како да го користат во бизнисот.