Биткоинот се покажува како добар начин за зајакнување на системот што веќе работи, а прашање е дали токенот може да направи нешто корисно за тоа.

Неколку часа во средата, дигиталните услуги што ги користеа Федералните резерви на САД за справување со трансферите помеѓу банките, останаа недостапни поради „грешка во работењето“. Во исто време, сопствениците на биткоин продолжуваат да се залагаат за веродостојноста на нивната мрежа за плаќање, дистрибуирана меѓу сите компјутери кои вадат токени, пишува Фајненшл тајмс.

Еден од аргументите во корист на купување и поседување биткоин е дека крипто-валутите на крајот ќе ги заменат самите банки, бидејќи нивните услуги за складирање и трансфер на пари повеќе нема да бидат потребни. Ова за возврат ќе ги направи криптовалутите толку вредни што ќе ги заменат „валканите“ долари како валута.

Да се ​​има какво било средство со надеж да се претвори во пари, секако е долгорочна стратегија за инвестиции. Но, тоа исто така покажува недоразбирање за тоа како функционираат доларите и кој ги создава сега. Голем дел од она што моментално функционира како пари во САД и во која било развиена економија не доаѓа од владата. Потекнува од трговски банки. Банките не чуваат само пари, туку само ги префрлаат. Тие ги создаваат.

Неразбирањето за ова прашање е широко распространето, и во врска со ова во 2014 година, Банката на Англија (АЦБ) објави извештај „Правење пари во современата економија“ за да и се разјаснат работите на јавноста. Во учебниците се вели дека банките земаат депозити и потоа ги прават парите. Ова е токму спротивното, посочуваат од АЦБ. Комерцијална банка одлучува прво да го даде заемот, по што го зголемува салдото на вашата сметка. Овој додаток е сосема нов заем.

Таканаречените фиат пари, одбиени од поддржувачите на биткоин, обично се дефинираат како валута издадена од владата, која не е поддржана од средство како што е златото. Но, многу фиат пари што ги користиме за цели како плаќање данок се всушност заеми регулирани од владата, но произведени од комерцијални банки.

Создавањето нови кредитни пари е добра деловна активност, па затоа, век по век, луѓето наоѓаат нови начини за позајмување. Американската историчарка Ребека Спанг истакнува дека монархијата во предреволуционерната Франција, за да ги заобиколи законите за лихварство, земала еднократни плаќања од инвеститорите и ги враќала со доживотен закуп.

Во Америка во 21 век, банките во сенка се преправаат дека не се банки за да избегнат регулатива. Но, заемите им се случуваат. Не можете да престанете да давате заеми. Не можете да го запрете со расипан компјутер или со дрвен колец во срцето. Профитот е премногу примамлив, пишува ФТ.

Ова е нешто што инвеститорите во биткоин веќе почнуваат да го разбираат. Земете ја, на пример, крипто-кредитната компанија BlockFi, која започна кредитна картичка преку заедничко вложување со Visa. Картичката поддржува купување биткоин, слично на картичките што собираат милји од воздухот на летовите. Сепак, набавките се плаќаат со потрошувачки заем, како и секоја друга кредитна картичка.

Nexo, друга компанија за криптовалути, планира да позајми готовина против биткоините, пред износот на заемот да достигне 60% од цената на токенот. Овој заем е сосема нов вид заем.

Слично на тоа, Kraken Financial, брокер за токени, ќе ви овозможи да тргувате преку таканаречена маргинална сметка, во која компанијата одвојува дел од куповната цена на криптовалутата.

Пристапот на овие компании е револуционерен. BlockFi ја ветува „иднината на финансиите“. Coinbase, берза за криптовалути што аплицираше за почетна јавна понуда (ИПО) во четвртокот (25-ти февруари), сака да „создаде отворен финансиски систем за светот“. Она што всушност го прават сите овие компании е да заработуваат такси и камати на заеми. Тие произведуваат фиат кредитни пари. И зошто да не? Ова е добар бизнис.

Биткоинот се покажува како добар начин за зајакнување на системот што веќе работи. Постојат многу работи во овој систем кои не работат добро. Набавката на кредитни пари може да биде непостојана, бидејќи банките престануваат да позајмуваат за време на економскиот пад, токму кога на луѓето им е најпотребно. Тие имаат малку поттик да дадат ефтини заеми на луѓе на кои им требаат мали заеми. Но, досега нема многу работи што Bitcoin ги направи за да ги поправи овие работи, и воопшто не е јасно што ќе се случи.