Цената на биткоинот  падна на пониско ниво за еден и пол  на Bitstamp , по предупредувањето од Комисијата за хартии од вредност и за размена на хартии од вредност (SEC) дека некои криптовалутни  платформи за тргување се “потенцијално незаконски”.

 

 

Во изјавата објавена на својата веб-страница, ДИК вели дека ако платформа нуди да тргува со дигитални средства и работи како “размена”, таа исто така мора да се регистрира кај регулаторот како национална размена на хартии од вредност.

“Многу платформи се однесуваат како” размена “, што може да им наштети на инвеститорите дека тие се регулирани или да ги исполнат регулаторните стандарди на размената на национални хартии од вредност”, се вели во соопштението.

“Иако некои од овие платформи тврдат дека користат строги стандарди за избор на висококвалитетни дигитални средства за тргување, ДИК не ги разгледува овие стандарди или дигиталните средства што ги избираат платформите”, додаде регулаторот на хартии од вредност.