Цената на биткоинот го проби нивото од 34.000 долари за да го достигне највисокото ниво од мај минатата година, поддржано од позитивното расположение за фондот со кој се тргува со биткоин.

Најголемата криптовалута во светот во вторникот се тргуваше за 4,97% повисоко на 34.596,40 долари, според податоците на Coin Metrics.

Ether, втората по големина дигитална монета, се искачи на највисокото ниво од август, според податоците на Coin Metrics.

„Вистинскиот катализатор кој ја создаде „божјата свеќа“ порано денес го турна биткоинот над 34.000 долари, беа 167 милиони долари во кратки ликвидации, главно во офшор берзи“, изјави за CNBC Аријан Расмусен, аналитичар во Bitwise Asset Management.

„Мислам дека никој не го очекуваше нивото на ценовно дејство што го гледаме, а оние инвеститори кои скратуваа биткоинот во опсег од 33.000 долари и повеќе, сигурно ја чувствуваат болката од тоа изненадување денес“, рече Расмусен.

Очекувањата на Bitcoin ETF се зголемија откако судот пресуди во корист на менаџерот на средства фокусиран на крипто, Grayscale против американската Комисија за хартии од вредност во нивниот обид да го претвори својот масивен биткоин фонд Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) во ETF.

Минатата недела, SEC ја одби жалбата на таа пресуда до клучниот рок, со што се зголеми надежта дека ETF поврзан со биткоин може да биде одобрен во следните неколку месеци.

Bitcoin ETF ќе им овозможи на инвеститорите да добијат изложеност на движењата на цената на биткоинот без директно да ја поседуваат криптовалутата.

Биткоинот се смета за високо нестабилно средство, а неговите ценовни флуктуации се непредвидливи.

Пресудата за Grayscale bitcoin ETF е „извонредна“, крипто-фокусираната адвокатка Зак Шапиро вели дека големите финансиски институции како што се BlackRock, Invesco, Fidelity и Grayscale ги туркале биткоин ЕТФ и поднеле барање за продажба на такви средства, прикажувајќи ги како инвестиции во побезбедни опции во споредба со директните крипто инвестиции познати по својата шпекулативна природа и нестабилноста на цените.

Coinbase изјави за CNBC дека е уверена дека американската SEC ќе одобри американски фонд за размена на биткоини.

Крипто индустријата внимателно ги следи ваквите случувања што може да укажат на враќање.

Во текот на изминатата година, секторот беше вовлечен во скандали и висока драма, како што е банкротот на FTX и Terraform и неговиот извршен директор До Квон, кои беа обвинети во февруари за измама на инвеститори.

Цената на биткоинот достигна историски максимум во ноември 2021 година, кога вредностите надминаа 65.000 долари. Сепак, една година подоцна, вредноста падна на околу 16.000 долари во ноември минатата година. Потоа пропадна крипто берзата FTX на Сем Банкмен-Фрид и поднесе барање за стечај.