Биткоинот се врати од својата најголема продажба во повеќе од една година, што е ран показател за претстојната нестабилност на пазарите на средства. Најголемата криптовалута напредуваше за 3,9 отсто на 64.400 долари во неделата наутро, откако претходно скокна за дури 8,3 отсто. Помалите монети како што се Polkadot и Uniswap добија повеќе од 10 проценти.

Иран лансираше нападни беспилотни летала и проектили против Израел како очигледна одмазда за нападот во Сирија во кој загинаа високи ирански воени офицери, доведувајќи го конфликтот во регионот во опасна нова фаза. Бидејќи акцијата во Иран се случи додека повеќето пазари беа затворени, трговците со крипто се најдоа во невообичаена позиција да бидат меѓу првите што реагираа на голем геополитички настан.

  • Повеќе инвеститори од вообичаено може да изберат да ги изразат своите ставови за пазарот преку крипто, Дејвид Лоант, шеф на истражување во FalconX.

Додека Израел се подготвуваше за напад, тензијата им наштети на акциите во петокот и ги зајакна засолништата како што се обврзниците и доларот. Податоците од Coinglass покажуваат дека околу 1,5 милијарди долари големи крипто удели биле ликвидирани преку деривати во петокот и саботата, една од најтешките дводневни ликвидации во најмалку шест месеци.

  • Во последните три дена беше целосно преоптоварен, што предизвика материјално влошување на цените на дигиталните средства, рече Ебтикар.

Берзите на Блискиот Исток беа претежно во минус во неделата. Израелските акции се откажаа од претходните добивки за да се тргуваат малку пониски до 8:36 часот по лондонско време.