Најголемата криптовалута, биткоин, падна за над 15 проценти, а некои други дигитални валути пропаднаа за 20 проценти за време на тргувањето во неделата, што претставуваше најдраматичен пад од февруари. Денес биткоинот продолжи да паѓа. 

Овој колапс на цените се случи само неколку дена по извонредниот пораст на пазарите на криптовалути, кога биткоинот се искачи на рекордно високо ниво од околу 65.000 американски долари. Во неделата, водечката криптовалута кратко пропадна за скоро 15% до скоро 52.000 долари откако нејзиниот пад на цената беше ограничен на 10% во текот на денот на околу 56.000 долари.

Сличен и уште подраматичен пад претрпеа голем број други криптовалути, како што е Ethereum, кој изгуби 18% од својата вредност.

Според аналитичарите, немаше јасна причина за овие брутални продажби, но можно е причината да е поврзана со тргување со акции на берзата на криптовалути Coinbase на технолошката размена Nasdaq, што започна минатата недела.

На почетокот на тргувањето во понеделникот, биткоинот се обиде да се стабилизира нешто, порасна за околу 2% до 57.300 долари, наоѓајќи поддршка од Централната банка на Кина, која изненадувачки ја идентификуваше водечката криптовалута како можна алтернативна инвестиција.

Денес од утрово, биткоинот продолжи да паѓа со губење од над 5,5% во споредба со вчера и во моментов се тргува за 54.142 американски долари.