dollar 1Доларот на меѓународните девизни пазари во четвртокот остана помалку или повеќе непроменет во однос на еврото, маргинално зајакна во однос на јенот, додека ослабе во однос на британската фунта по завршувањето на дводневната седница на ФЕД.

Еврото се тргува за 1,0898 $. Јенот ослабна за 0,1 проценти во однос на доларот, на 118,28 ¥. Доларот ослабе 0,25 проценти во однос на фунтата.

По изразени добивки забележаа валутите на земјите чии движење во голема мера е водено од движењата на цените на производите, откако цената на нафтата се зголеми на повеќе од 33 долари, на највисоко ниво во скоро три недели.

Австралискиот долар зајакна за 0,8 проценти во однос својот имењак од САД. Доларот на Нов Зеланд зајакна за нешто помалку од 0,5 проценти во однос на американскиот доларот.

Од почетокот на јануари австралиски долар се намали за шест проценти во однос на американскиот долар, но половина од тие загуби сепак успеа да ги надополни во изминатите 10 дена. Австралискиот долар беше притиснат од бранот на продажба на акции на глобалните пазари на почетокот од оваа година, во контекст на остриот пад на цените на нафтата и загриженоста за забавување на кинеската економија.