Годишната инфлација во еврозоната се намали на 2,4 отсто во ноември од 2,9 отсто во октомври. Ова е јасно од прелиминарните податоци на Евростат објавени денеска.

Така, индикаторот сега е многу блиску до целта за инфлација од 2 отсто, поставена од Европската централна банка и ја зајакнува политиката на франкфуртската институција за одржување високи каматни стапки додека не се постигне оваа цел, пренесе Франс прес, цитиран од БТА. Инфлацијата пријавена во ноември е пониска од прогнозата на аналитичарите на Bloomberg и FactSet, кои се обложија на 2,7 отсто.

Меѓу главните компоненти на инфлацијата во еврозоната, највисока годишна стапка на раст имаа храната, алкохолот и тутунските производи (6,9 отсто наспроти 7,4 отсто во октомври), потоа услугите (4 отсто наспроти 4,6 отсто во октомври), неенергетските индустриски производи (2,9 отсто во споредба со 3,5 отсто во октомври) и енергија (-11,5 отсто наспроти -11,2 отсто во октомври).