Го подобрува нивото на безбедност на податоците заради неговата децентрализација и отпорност на промени

Блокчејнот на трансакциите со недвижнини со седиште во Русија започна пред неколку години, кога голем број големи градежни компании експериментираа со технологија за подобрување и забрзување на процесите.

Розрестр (Федерална канцеларија за државна регистрација, катастар и картографија) стана првата компанија што регистрираше трансакции со користење на blockchain во Русија.

Денес, blockchain технологијата активно се спроведува во некаква форма во сите деловни сектори. Yahoo Finance опишува како ова помага во подобрување на секторот на недвижнини во земјата.

Пилот проект на Розрестр

Државната компанија за недвижнини Розрестр неодамна започна проект за колективно спроведување за регистрирање на договори за приватна сопственост со користење паметни договори.

Проектот им дозволува на апликантите да доставуваат автоматски документи за државна регистрација без никаква интервенција на човекот, што ги минимизира грешките и ја зголемува транспарентноста и брзината.
Договорите за приватниот капитал, исто така, можат да бидат регистрирани преку blockchain благодарение на новиот проект.
Основната цел на проектот за блокчејнизирање на процесите на Rosreestr е да ги забрза и насочи процесите и да ја зајакне безбедноста на податоците.

Технологијата на blockchain помага да се зголеми нивото на безбедност на податоците благодарение на нејзината децентрализација и отпорност кон промена. Исто така, може да ја оптимизира контролата врз информациите и да обезбеди дополнителна транспарентност и пристапност за сите учесници во процесот.

Секторот за недвижнини во Русија се надева дека со помош на blockchain ќе има поголема транспарентност во врска со инвестициските процеси за нови градежни проекти.

Blockchain може да обезбеди заштита од најчестите измамни шеми и да го елиминира ризикот од корупција и незаконски промени.

Со проектот Rosreestr, благодарение на драматичното зголемување на автоматизацијата на работниот тек, потребното време за обработка на трансакциите може да се намали од 15 дена на само еден ден.

Штом системот работи со полна брзина, сигурноста и имунитетот на промените во содржината ќе се гарантира преку употреба на blockchain.

Што ќе се смени со blockchain?

Blockchain технологијата треба да му помогне на рускиот сектор за недвижности да стане посигурен. Историски гледано, работењето со недвижнини во земјата е многу ризично, а последниве години се појави пазар за наводни брокери за недвижнини кои се обидуваат да ги измамат жртвите со „продажба“ на имот што не е деклариран за продажба.

Сепак, експертите во индустрија веруваат дека blockchain измама нема да биде можна. Покрај тоа, брокерите за недвижнини повеќе нема да бидат потребни и договорите може да се склучат многу побрзо, што значи дека ќе има помалку можност за корупција.

Русија не е првата земја што одлучи да воведе блокчејн технологија во секторот недвижнини. Експериментите се веќе во тек во многу земји низ целиот свет за да се пренесат регистри на државен имот на блокови.

Добар пример во овој поглед е Јапонија, која се обидува да ја искористи технологијата, откако земјотрес доведе до пропаѓање на зграда во која се чуваат архиви на имотни права. Потребни беа години за враќање на податоците. Blockchain ќе може да ги заштити податоците од вакви инциденти.

Рускиот пазар на недвижнини става големи надежи за blockchain технологија, а компаниите со недвижнини во земјата веруваат дека револуцијата на blockchain ќе го промени секторот на подобро.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк