Статистичките податоци покажуваат дека Русија успеа да се откаже од доларот во повеќе од половина од вкупниот извоз во четвртиот квартал од минатата година. Особено, повеќе од три четвртини од целата трговија меѓу Русија и Кина се одвива во евра, забележува Блумберг. Руската централна банка исто така ги намали инвестициите во американски државни обврзници, истовремено зголемувајќи го својот удел во меѓународните резерви во форма на златни и евро-резерви, се вели во написот.

Русија се обидува да ја „дедоларизира“ својата економија во услови на поостри американски санкции – а статистичките податоци покажуваат дека ваквата политика дава некои резултати. Според податоците на Централната банка на Русија, објавени во понеделникот, во четвртиот квартал од 2020 година, учеството на американскиот долар во спроведувањето на рускиот извоз за прв пат падна под 50%, објави Блумберг.

Ова покажува дека како резултат на долгорочна кампања насочена кон намалување на „ранливоста“ на руската економија кон американските средства, Русија на крајот успеа да го напушти доларот во повеќе од половина од својот извоз, забележува статијата. Во исто време, учеството на еврото во вкупниот руски извоз во последниот квартал од минатата година значително се зголеми.

Статистичките податоци покажуваат дека ваквиот забележителен пад на употребата на доларот во најголем дел се должи на активната трговија меѓу Русија и Кина, каде во моментов повеќе од три четвртини од обемот на плаќања се вршат во евра. Како што следува од горенаведените податоци, учеството на единствената европска валута во вкупниот руски извоз скокна за повеќе од 10 процентни поени – до 36%, пишува Блумберг.

Наспроти позадината на повторното заострување на санкциите и постојаната закана од нови ограничувања, Русија мора да бара сигурни начини да ја изолира својата економија од интервенцијата на САД, објаснува статијата.

Како дел од таа политика, централната банка на Русија исто така ги намали своите инвестиции во американските капитални резерви во своите меѓународни резерви, истовремено зголемувајќи го својот удел на резерви во форма на злато и евра, објави Блумберг.