Мерката е дел од тековните напори за заштеда на трошоците

Германскиот автомобилски концерн BMW планира да намали 6000 работни места во Германија до 2022 година, како дел од тековните напори за заштеда на трошоците, според Manager Magazin и Bloomberg.

Според планот, кој може да биде доставен во декември, повеќето затворени позиции ќе бидат во седиштето на минхенската компанија за автомобили, објави неделникот, без да ги открие неговите извори на информации.

Клаус Фролих, член на одборот одговорен за R&D, се очекува да замине следното лето затоа што не сака да работи со новиот извршен директор на компанијата, Оливер Зипс, додава во списанието, изјавувајќи дека претседателот на Надзорниот одбор Норберт Ритофер сака тој да остане.

Портпаролот на БМВ одби да коментира. Цената на акциите на автомобилската компанија се зголеми за 0,39% заклучно со 17 часот на берзата во Франкфурт.

Загриженоста е посветена на зголемување на ефикасноста во рамките на својата програма за штедење во вредност од 12 милијарди евра (13,3 милијарди американски долари), која има за цел да ги надомести зголемените трошоци за развој и спроведување на 25 електрифицирани модели. BMW се потпира на нов асортиман на производи и подобра ефикасност за да се задоволи конкуренцијата на Mercedes-Benz бидејќи намалената побарувачка на клучните пазари го намалува профитот на индустријата.

Продажбата на автомобили во Европа нагло опадна во август, нов знак за влошување на секторот.