Една неодамнешна студија покажа дека 34 отсто од милионерите инвеститори велат дека чуваат се повеќе од своите пари во готовина. За разлика од минатогодишните 14 отсто, годинава во просек се чуваат 24 отсто од богатството во готовина.

Готовината е крал – и за милионерите и за нас другите.

Повеќекратни истражувања покажуваат дека богатите луѓе ги префрлаат своите средства во готовина или парични еквиваленти. Според истражувањето на CNBC за домаќинства милионери со 1 милион долари или повеќе во средства што може да се инвестираат, 34 отсто од милионерите инвеститори велат дека повеќе од своите пари чуваат во готовина — 24 отсто од нивните портфолија се во готовина денес, што е повеќе од 14 отсто минатата година.

И кога консултантската компанија Capgemini анкетирала повеќе од 3.000 поединци со висока нето вредност, како и оние кои управуваат со богатството на другите, откри дека инвеститорите со висока нето вредност држат 34 отсто од нивните портфолија во готовина или парични еквиваленти.

Тоа има смисла, бидејќи на некои штедни сметки, на пример, сега се плаќа камата од 5 проценти.

Обичните луѓе исто така се наклонети кон готовина. Во истражувањето на Allianz Life од 2023 година, повеќе од половина (63 проценти) од Американците рекоа дека чуваат повеќе пари на пазарот отколку што мислат дека треба, а 62 проценти повеќе би сакале нивните пари да седат во готовина отколку да трпат промени на пазарот.