Хартиеното богатство на Доналд Трамп се намали за стотици милиони долари во петокот, бидејќи акциите во неговата медиумска фирма беа под притисок по неговата пресуда во судењето за тајни пари во Њујорк.

Акциите на Trump Media & Technology Group го завршија денот со пад од 5,3% на Волстрит, намалувајќи ја вредноста на огромниот удел на поранешниот претседател во бизнисот.

До моментот кога пазарите беа затворени за тој ден, уделот на Трамп изнесуваше околу 5,6 милијарди долари. Претходниот ден беше поблиску до 6 милијарди долари.

Извонредното деби на пазарот во март на Trump Media, сопственикот на Truth Social, го засили хартиеното богатство на Трамп за милијарди долари – и го смести, за прв пат, во редовите на 500-те најбогати луѓе во светот – додека тој се бори со големи правни трошоците.

Но, акциите во Трамп Медиа се склони кон нестабилни флуктуации.

Компанијата стана таканаречена мемска акција, поттикната од муабетот и ентузијазмот на социјалните медиуми – објавена, во нејзиниот случај, на платформи вклучувајќи ја и Truth Social – повикувајќи ги малопродажните инвеститори да купат во неа. Некои поддржувачи на Трамп ги повикаа другите да купат акции ден по неговото осудување.