Криптовалутата на Босна и Херцеговина RuXCrypto (RXC) котира на берза лиценцирана од регулаторот на ЕУ – Whitebit и таму се тргува од вчера.

Станува збор за криптовалута која се „копа“ од 25 септември минатата година, а излегувањето на оваа европска берза е голем успех и потфат.

Сето ова благодарение на ентузијастите предводени од Неџад Смајиќ и порталот специјализиран за блокчеин технологиите – Crypto.ba.

„Се занимавам со криптовалути долго време, околу 10 години. Поминав долго време на светски берзи и форуми каде што можев да научам многу за технологијата за која не можете да научите насекаде. На форумот Bitcointalk, еден на најпознатите форуми, бев многу активен и имав квалитетна сметка затоа што многу придонесов за таа заедница“, рече Неџад Смајиќ Рукс, основач на заедницата Crypto.ba.

Имено, за време на пандемијата на коронавирус што го погоди целиот свет минатата година и ја потенцираше важноста на криптовалутите и преминот кон нови технологии, Crypto.ba ја лансираше споменатата криптовалута, создадена како community криптовалута и како начин за промовирање на криптовалути, особено кај младите луѓе.

Како што беше претходно најавено, RuXCrypto исто така ќе биде достапна на берзата BCX во Србија.