Невиден скок, цените на лубениците на светските берзи пораснаа за 49%.

Во последните 30 дена, просечната цена на лубеницата се искачи на 5,44 долари, што е значителен скок од 3,60 долари забележани во истиот период минатото лето. Во споредба со минатите години кога  килограм бостан во земјава чинеш 10 денари, годинава  и кај нас се забележуваат многу повисоки цени. На пазарите бостанот чини од 20 до 30 денари,а во маркетите од 40 до 50 денари за килограм.

 

По неверојатно стабилната летна просечна цена на лубениците од 2018 до 2022 година, од средината на јуни до средината на јули 2023 година, цените на лубеницата се зголемија за 49%. Mintec, глобален провајдер за податоци за цените, нив ги објави на 17 јули годинава.

Mintec укажува дека „најновата анализа открива огромен број фактори кои придонесуваат за овој пораст на цените. Временските обрасци, прекините во синџирот на снабдување, транспортните трошоци и променливите барања на потрошувачите одиграа улога во флуктуирачките цени на лубеницата“.

Во последните 30 дена, просечната цена на лубеницата се искачи на 5,44 долари, што е значителен скок од 3,60 долари забележани во истиот период минатото лето.

Оваа впечатлива ескалација доаѓа како остар контраст со релативно стабилната цена на лубениците во претходните лета, што покрена прашања и ги подгрева шпекулациите меѓу пазарните аналитичари.

Податоците на Mintec покажуваат дека помеѓу 2018 и 2022 година, цените на лубениците се движеле во просек помеѓу 3,35 долари, во 2018 година и 3,91 долари во 2019 година. После тоа, просеците биле уште поконзистентни и биле 3,75 долари, 3,73 долари, 3,63 долари и 3,60 долари во последователните години.

И во Македонија овошјето годинава е многу поскапо од другите години.Во споредба со минатите години кога килограм бостан во земјава чинеш 10 денари, годинава  и кај нас се забележуваат многу повисоки цени. На пазарите бостанот чини од 20 до 30 денари,а во маркетите од 40 до 50 денари за килограм.