Ројтерс објави, повикувајќи се на три неименувани информирани извори, дека раководството на Кина се договорило за големината на буџетскиот дефицит за 2024 година.

Забележано е дека дефицитот ќе изнесува 3 отсто од БДП на земјата, додека годинава дефицитот е 3,8 отсто.

ММФ проценува дека номиналниот БДП на Кина ќе биде околу 17,7 трилиони долари во 2023 година.

Според експертите со кои разговараше Ројтерс, малата промена во буџетскиот дефицит на Кина следната година значи дека властите сакаат да ја задржат „фискалната дисциплина“ и не планираат да користат значително квантитативно олеснување и големо домашно и надворешно задолжување за да го намалат дефицитот.

Два извори на агенцијата забележаа дека се планираат неколку емисии на државни обврзници за покривање на непланирани трошоци. Едно од изданијата ќе вреди околу 1 трилион јуани (146 милијарди долари). „Буџетскиот дефицит во 2024 година ќе биде 3 отсто, а средствата што недостасуваат ќе се финансираат преку специјални емисии на државни обврзници“, изјави изворот за Ројтерс.