Буџетскиот дефицит на САД е на пат да порасне за 27% оваа фискална година во споредба со претходните прогнози, објави АФП. Конгресната буџетска канцеларија (CBO) соопшти дека очекува федералниот буџетски дефицит да биде 1,9 трилиони долари во фискалната 2024 година. Тоа е околу 400 милијарди долари повеќе од претходната прогноза од февруари и ќе го остави дефицитот на 7,0 отсто од бруто домашниот производ (БДП), рече директорот на БСК Филип Свагел.

Голем дел од тоа зголемување во споредба со прогнозата во февруари се должи на предвиденото зголемување на трошоците за студентски заеми од 145 милијарди долари. Ова е последица на реконструкцијата на администрацијата на Бајден во трошењето на субвенциите, како и нејзиното предложено правило за намалување на салдата на студентските заеми. Зголемувањето вклучува и голем број други фактори, вклучително и зголемување од околу 60 милијарди долари оваа фискална година поради неодамна донесената легислатива како што е пакетот за безбедносна помош за Украина, Израел и индо-пацифичкиот регион.

Според прогнозите на БСК, нето каматните плаќања за државниот долг се очекува да пораснат до 3,1% оваа година и до 3,4% во 2025 година. Во текот на следната деценија, американскиот дефицит се очекува да достигне 24 трилиони долари, околу 70% повисок од историскиот просек од изминатиот половина век.