Комерцијална Банка повторно ја раздвижи берзата

2018-05-11 07:53

Во текот на вчерашниот ден во четири блок трансакции вредни 24,2 милиони денари  на Македонската берза се продадоа над 4.600 акции од Комерцијална банка АД Скопје со што продолжи низата продажби на блокови акции од банката што трае веќе подолг период.      ...

Берзански преглед април 2018

2018-05-11 07:44

Позитивни сигнали од глобалните пазари на капитал. Најголем раст е забележан кај акциите на европските компании кои пораснаа за над 4%, додека пазарите во развој го завршија месецот со благо покачување од 1,3%. Американски акции придобија повеќе од 2% за месец дена, сметано по...

Вчера беше пуштен во употреба реновираниот објект на Стопанска банка во Струга

2018-05-10 14:56

Вчера во Струга на свеченост пред голем број на партнери и соработници беше пуштен во употреба реновираниот објект на Стопанска банка сместен во центарот на градот. Направен во модерен стил и според сите стандарди, според првите луѓе на банката, на стружни ќе им понуди...

Нов режим на работно време во експозитурите на Шпаркасе Банка во Скопје

2018-05-10 14:39

Банката ги ивестува клиентите дека во периодот од 01.06.2018 до 31.08.2018 година стапува на сила нов режим на работно време за ден сабота за експозитурите на Шпаркасе Банка во Скопје. Во прилог преглед на новиот распоред на работно време:

Македонскиот бизнисмен Кирил Лазаров е новиот претседател на Македонско-Бугарската Стопанска комора

2018-05-10 14:21

На Редовното Годишно Изборно Собрание на Македонско – Бугарската Стопанска Комора (МБСК), кое се одржа денес во Хотел Парк Резиденс, беше избран нов Претседател на Комората, г-дин Кирил Лазаров (Основач и Сопственик на “НИКОБ“ – Национална Агенција за обезбедување на лица и имот), кој ќе ја предводи Комората во следните...

Кој купи 52.189 акции од Комерцијална банка?

2018-05-10 13:56

Комерцијална банка АД Скопје преку Македонската берза информира дека на ден 09.05.2018 година преку системски блок трансакции беа истргувани вкупно 52.189 акции на банката и дека купувач на акциите е правното лице Адора Инженеринг ДООЕЛ Експорт-Импорт Скопје кое со оваа трансакција го надмина прагот од 5%...

Извештај од светските берзи за 10.05.2018

2018-05-10 13:53

На берзата во САД најголемата добивка  е забележана од страна на енергетските компании, главно поради порастот на цените на суровата нафта. Компаниите од основните материјали и технолошкиот сектор исто така забележаа раст. S & P500

Рекордно зголемување на премијата за осигурување на светско ниво

2018-05-10 12:58

Според проценките на Алианц, премијата за осигурување на светско ниво има зголемување за рекордни €3,66 милијарди. Во анализите на германскиот осигурувач не е вклучено здравственото осигурување. Споредено со 2016 година, номиналниот раст прилагоден за ефектите од курсната разлика изнесува 3,7%. Алианц напоменува споредено со претходната...

Италијанската банка „Intesa Sanpaolo“ оствари добивка од 39% поголема во однос на првиот квартал од 2008-та година

2018-05-10 12:17

  Нето добивката на оваа банка во првото тромесечије од 2018-та година е 1,25 милијарди евра. Моќната добивка е резултат на повисоките нето приходи од провизии и камати, стои во бизнис-извештај на банката. Последните години „ Intesa“ го насочи фокусот од традиционалните активности за...

Словенија: Граве се откажува од намерата да го купи Адриатик Словеника?

2018-05-10 11:27

Постапката за поднесување обврзувачки понуди за купување на Адриатик Словеника е во тек, а се шпекулриа дека Џенерали осигурање и ВИГ групацијата се меѓу заинтересираните. Според неофицијалните информации на словенечки Дело, Граве се повлекол од намерата за аквизација на словенечката компанија.     Вредноста...