ОИЕ ја намалуваат зависноста на Европската унија од увозот на енергетските ресурси

2018-02-21 10:52

    Според  податоците на ревизорите во 2015-та година благодарение на енергијата произведена од обновливи извори, заедницата ќе заштеди 16 милијарди евра годишно, а  до 2030-та година овој износ ќе достигне 58 милијарди евра. Од податоците на Европската комисија (ЕК)се гледа дека  помеѓу 2008-ма...

Расте извозот на железо и челик

2018-02-21 09:40

  Извозот на железо и челик минатата година бележи зголемување, за разлика од  драстичниот пад кој го имаше во 2016 година. Според податоците на Народна банка покажуваат дека во 2017 година од Македонија се извезени железо и челик во вкупна вредност од 435,6 милиони...

ТРКАЛЕЗНА МАСА: ,,ФАКТОРИНГОТ КАКО АЛТЕРНАТИВЕН ИЗВОР НА ФИНАНСИРАЊЕ“

2018-02-21 09:00

    Во организација на Регионалната комора со седиште во Кавадарци при Стопанска комора на Македонија , во соработка со „Фактор Труст“, Проект на УСАИД за факторинг, вчера на 20.02.2018 година, се одржа тркалезна маса на тема: „Факторингот како алтернативен извор на финансирање“.   Проектот...

Комерцијална банка добитник на две награди

2018-02-21 08:56

Комерцијална банка АД Скопје годинава е добитник на две награди од Европската банка за обнова и равој (ЕБОР).     Наградата „Most Active Issuing Bank in 2017 in FYR Macedonia“ Комерцијална ја добива во континуитет како најактивна банка во ТФП (Програма за финансирање на...

Дали Регулаторната комисија го почитувала законот кога одлучила за поскапување на водата?

2018-02-21 08:45

  Министрите на седницата ја разгледале информацијата за обврските и роковите кои произведуваат од Законот за утврдување на цени на водните услуги. Како што стои во соопштението од владината прес-службата, од анализата врз основа на оваа информација, произлегува дека Регулаторната комисија за енергетика не ги...

„ЏЕНЕРАЛ МОТОРС“ СО ИНВЕСТИЦИИ ВО ЈУЖНА КОРЕЈА

2018-02-21 08:30

     Американскиот автомобилски концерн „Џенерал Моторс“ (ГМ) планира во следните 10 години да инвестира 2,8 милјарди долари во својата подружница во Јужна Кореја, соопшти денеска претставник на јужнокорејската Влада. Тие изјавија дека, изнвестицијата е во рамки на планот на американскиот автогигант и властите...

Венецуела имаше успешен старт со новата криповалута “Петро”

2018-02-21 08:00

Венецуелската криптовалута „петро“, поддржана од нафтените резерви на земјата, имаше успешен старт во претпродажбата кај инвеститорите. Венецуелскиот претседател Николас Мадуро порача дека на првиот ден од претпродажбата инвеститорите купиле „петро“ во вредност од 735 милиони долари. Тој не даде повеќе деталји за првите инвеститори...

Мерки за поддршка на градинарството

2018-02-20 19:04

Во 2018-та година градинарите своите субвенции ќе може да ги добиваат по четири основи. Финансиската поддршка ќе следува за производството на отворено, за производството во пластеници и во оранжерии, како и за предаден зеленчук во домашните преработувачки капацитети. Градинарите кои произведуваат зеленчук на отворено...

Министерот за финансии Тевдовски: Нема да се зголеми возраста за одење во пензија

2018-02-20 18:49

Иако Меѓународниот монетар фонд и годинава повторно и препорачана на Македонија да ја зголеми возраста за одење во пензија, министерот за финансии смета дека не треба да се направи таков чекор се додека не се исцрпат сите други решенија кои можат да го спасат...

Европски пари за мали системи за наводнување

2018-02-20 18:46

  Со 1,7 милиони евра, поддршка од Брисел ќе се градат мали системи за наводнување во Македонија. Локациите сè уште не се утврдени, но ќе се постават на осум места на површина од 300 хектари. Се очекува со проектот да се зголеми конкурентноста на...