Повторно задолжување на Министерството за финансии, денеска ги задолжува македонските граѓани за нови 56 милиони евра

2018-03-06 11:35

Денеска владата и Министерството за финансии се задолжуваат за нови 56 милиони евра. На официјалната страна на Министерството за финансии е закажана аукција на државни хартии од вредност во износ од вкупно 3. 450.000.000 денари или 56 милиони евра. Аукцијата е на 15 годишни...

УЈП – ПРИВРЕМЕНА НЕДОСТАПНОСТ НА СИСТЕМОТ Е-ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК

2018-03-06 10:57

    Се информираат сите корисници на системот е-Персонален данок дека заради технички интервенции на ден 06.03.2018 година по 15.00 часот системот ќе биде краткотрајно недостапен.

Со контрамерки за увоз на македонски производи возврати Србија

2018-03-06 10:45

Утре Србија  воведува контрамерки за увоз на македонски производи, како реципроцитет за мерките што Македонија ги воведе со новиот правилник за увоз на брашно, кои српските производители сметаат дека го отежнуваат извозот. -Не можеме веќе да чекаме. Освен купување на време, од нивна страна...

Трамп повторно со закани дека ќе наметне нови давачки

2018-03-06 10:18

Американскиот претседател Доналд Трамп најави дека САД ќе наметне допонителни давачки за европксите автомобили што се продаваат во земјата. Ова е „негов одговор“ на властите во ЕУ, кои претходно објавија дека размислуваат мерки против одлуката на американската влада за воведување на царина на увезените...

Кредитите на М КЕШ уште подостапни за вас со помош на Македноска пошта

2018-03-06 10:03

  Дали сте подготвени за најбрза и најфлексибилна финансиска услуга во форма на кредит кој го добивате за 30 минути на вашата сметка, а има најповолни услови за аплицирање? М KЕШ, водечката финансиска институција од овој тип во Македонија го олесни пристапот до кредити со тоа...

Конечно економски раст за Грција по една деценија пад

2018-03-06 09:33

    Грчката економија постигна раст во 2017 година по речиси една деценија пад, иако стапката на раст е пониска од очекуваната. Националната статистичка служба Елстат соопшти дека растот на годишна основа изнесува 1,4 проценти, пониско од очекувањата на Министерството за финансии за раст од 1,6...

„Макпрогрес“ со нова инвестиција

2018-03-06 09:04

    Фабриката „Макпрогрес“ денеска ќе ја презентира новата инвестиција во Источна Македонија вредна 650.000 eвра. Инвестицијата е реализирана последните две години во изградба и планирање нов погон, производна опрема за преработка и пакување на производите од брендовите Сончева Долина, како и во новиот...

Денес ќе бидат потпишани договори за ИПАРД Програмата 2014-2020

2018-03-06 09:01

      Во Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска ќе бидат потпишани првите договори за ИПАРД Програмата 2014-2020. На потпишувањето ќе присуствуваат министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски и директорот на АФПЗР, Никола Бабовски.

Украина преплатува за европски гас и сака Русија да ја плати сметката

2018-03-06 08:23

  Киев беше принуден да купува скапи гасови од Европа откако руското државно претпријатие Гаспром ги прекина договорите со Украина и одби да го испорача горивото во март. Сега, Украина бара Русија да ја плати разликата во цената. Според оперативните податоци, просечната пондерирана цена...

Пад на прометот на Македонската берза

2018-03-06 07:52

Прометот на Македонска берза во февруари годинава споредено со предходниот месец е драстично намален и тоа за 36,7 отсто. Во февруари вкупниот промет изнесувал 357,5 милиони денари, што е намалување повеќе од 200 милиони денари во однос на јануари, кога прометот на берзата изнесувал...