Продадени 2.500 акции од Комерцијална Банка А.Д. Скопје во милионска трансакција

2018-03-05 20:55

Со блок-трансакција од 8.6 милиони денари, денеска на Македонската берза се купија 2.500 акции на Комерцијална Банка А.Д. Скопје, по цена од 3.450 денари по акција.

Во подготовка измени на Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност

2018-03-05 19:57

Министерството за труд и социјална политика подготвува измени на Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност. Уредувањето на материјата за агенциите за посредување за вработување во земјата и во странство со наплата, кои се приватни агенции за вработување, е надвор од целта...

Оглас за вработување во ПроКредит Банка

2018-03-05 19:29

ПроКредит Банка за своите потреби објавува ОГЛАС  за вработување на позиции поврзани со директна работа со клиенти за кандидати без работно искуство Потребни квалификации: • Универзитетска диплома (независно од областа на студии) • Одлично познавање на Англиски јазик Лични карактеристики: • Отвореност во комуникација...

Започнува аплицирањето за субвенционирање на микро, мали и средни претпријатија

2018-03-05 19:23

Денеска Министерството за економија објави јавен повик со кој започна аплицирањето за субвенционирање на микро, мали и средни претпријатија, кои вработуваат над 3 лица. Со оваа мерка се субвенционираат трошоци за: набавка на опрема и алати (70% од докажаните трошоци, но не повеќе од...

Бенефит за 8.000 фирми, Законот за економски раст влегува во финална фаза

2018-03-05 19:19

Осум илјади компании ќе имаат бенефит од мерките превидени во новиот закон за финансиска поддршка на инвестициите. Ова е заклучокот на претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко Азески.  Од утре законот влегува во владина процедура, а од наредната недела и во собраниска. Со...

Банкарскиот систем е стабилен и со висока ликвидност

2018-03-05 19:15

Штетата што политичката криза и тепачките во Собранието минатата година ја направија на финансискиот систем во земјава е целосно надмината. Финансискиот систем е стабилен, со минимални ризици, оценија денес гувернерот Богов и министерот за финансии Тевдовски. Банките се полни пари, се чекаат само компаниите...

Тарифната бомба на Трамп ја запали трговската војна и Русија би можела да биде победник

2018-03-05 15:30

      Одлуката на претседателот на САД, Доналд Трамп, за да ги ублажи големите увозни даноци на главните трговски партнери, предизвика реакции и вети дека ќе се одмазди. RT  направија интервју со економистот Александар Катеб за да разберат како би можело да биде штетна...

Денес се одржа петтата седница на Комитетот за финансиската стабилност

2018-03-05 15:00

    Денес се одржа петтата седница на Комитетот за финансиската стабилност, на кој присуствуваа министерот за финансии и гувернерот на Народната банка, како и високи претставници од двете институции. Комитетот се одржа во услови на нормално функционирање на финансискиот систем без било какви потреси, при што...

Економски раст од околу 6,5% – нова цел за Кина во 2018 година

2018-03-05 14:56

Во Пекинг се одржа дводневната годишна седница на кинескиот парламент, објавија светските агенции. На делегатите им беше претставен работен документ во кој беа наведени целите на владата во економијата и одбраната. Во извештајот се вели дека оваа година целта е за економски раст од околу...

Зголемен увозот и извозот во јануари

2018-03-05 14:38

    Вкупната надворешна трговска размена на Македонија во јануари годинава е 980,7 милиони евра. Раст бележат и извозот и увозот. Според Државниот завод за статистика, извозот изнесува 420.606.000 евра и бележи пораст од 27,9 отсто во однос на истиот период лани, а увозот достигнал 560.136.000 евра...