Цените на нафтата се зголемија подржани од падот на залихите

2015-12-24 00:18

На лондонскиот пазар цената на суровата нафта благо порасна поради неочекуван пад на залихите во САД, но се задржа во близина на најниското ниво во последните 11 години, бидејќи понудата е обилна. Цената на барел нафта на лондонскиот пазар се зголеми за 41 центи, на 36,52...

Благи промени на девизните курсеви во слабото празнично тргување

2015-12-22 23:53

Курсевите на доларот, еврото, јенот и фунтата во вторникот се движеа во тесен опсег поради слабото тргување на меѓународните валутни пазари на кои веќе се чувствува празничното расположение. Европската валута во тие околности се тргува на 1,0914 $, што значи дека остана помалку или...

Цената на нафтата на најниско ниво од 2004 година

2015-12-22 01:31

На лондонскиот пазар во понеделникот цената на суровата нафта падна на најниско ниво од 2004 година, поради загриженоста на инвеститорите од преголемата понуда во лицето на слабата побарувачка и забавувањето на глобалната економија кое најверојатно ќе продолжи и во наредната година. Откако минатата недела падна за...

Неделен преглед – Доларот зајакна по одлуката на ФЕД за зголемување на каматните стапки

2015-12-21 02:11

На меѓународните валутни пазари минатата недела доларот зајакна по зголемувањето на каматните стапки од страна на ФЕД за прв пат по речиси 10 години и поради дополнителното олабавување на монетарната политика во Јапонија. Девизниот курс на еврото во однос на американската валута минатата недела ослабна за...

ФЕД стави крај на политиката на евтини пари

2015-12-18 02:49

Американската централна банка ФЕД конечно крена раце од евтините пари. Критичарите стравуваат дека тоа ќе ја „задуши“ прво американската, а потоа и светската економија. Тоа нема да се случи, оценува Ролф Венкел. ФЕД за првпат во последните речиси 10 години ја зголеми основната каматна стапка...

Цените на нафтата под 38 $, во фокусот очекуваното зголемување на каматните стапки во САД

2015-12-17 08:49

Цените на нафтата во средата повторно се лизнаа, откако најновите податоци на САД покажуваат натамошно зајакнување на вишокот на понуда на глобално ниво, а во фокусот на учесниците на пазарот е и очекуваното зголемување на каматните стапки во САД. На лондонскиот пазар нафтата се тргуваше за...

Доларот на најниско ниво во последните седум недели

2015-12-16 00:47

Доларот во вторникот на меѓународните девизни пазари се спушти на најниско ниво во последните седум недели во однос на кошницата валути како последица на растечката тензија кај инвеститорите во исчекување на редовната седница на ФЕД оваа недела, Долар индексот во еден момент падна на 97,19 поени....

Цените на нафтата под 37 долари

2015-12-15 01:36

Цените на нафтата на меѓународните пазари се спуштија под 37 $ поради се поизразениот страв дека проблемот со вишокот на понудата може да се влоши уште повеќе во наредните месеци. На лондонскиот пазар цената на суровата нафта се спушти на 36,34 $. Ова е прв пат од...

Неделен преглед – Еврото во однос на доларот зајакна втора недела по ред

2015-12-14 01:45

На меѓународните девизните пазари минатата недела еврото зајакна во однос на доларот, втора недела по ред, иако следната недела се очекува првото зголемување на каматните стапки во САД од 2006 година. Девизниот курс на еврото во однос на американската валута се зголеми за 0,9...

Цените на нафтата се лизгаат кон 39 $

2015-12-11 20:13

Цените на нафтата во петокот на меѓународните пазари се спуштија на 39 $ откако Меѓународната агенција за енергетика (IEA) предвидува можно натамошно влошување на проблемот на прекумерна понуда во 2016 година. На лондонскиот пазар цената на нафтата падна за 50 центи во однос на претходното затворање и...