Европската унија би можела да постигне амбициозна цел за намалување на стакленички гасови од 90 отсто до 2040 година, во споредба со 1990 година, но блокот мора „доследно“ да го спроведува Зелениот договор, соопшти германското здружение за енергетска индустрија BDEW.

„Целта од 90 отсто намалување на стакленички гасови во споредба со нивоата од 1990 година би била амбициозна и остварлива само доколку биде опкружена со соодветни политички мерки“, велат од здружението. „Фокусот мораше да биде ставен на проширувањето на обновливите извори на енергија и енергетските мрежи, како и на зголемената декарбонизација на снабдувањето со гас“, велат од BDEW. „Исто така, важно е да не се поставуваат непотребни пречки на патот на компаниите поради премногу сложени и бирократски барања“, додаваат оттаму.

Европската комисија треба да го претстави својот предлог за целта за намалување на стакленички гасови во 2040 година оваа недела (6 февруари), а протечените нацрти сугерираат дека таа ќе има за цел да има 90 отсто во споредба со 1990 година.

ЕУ има за цел да ги намали емисиите за 55 отсто до 2030 година и цели климатска неутралност до 2050 година. Сега, ЕУ се фокусира на преодната 2040 година, за која досега не постои цел.