Биткоинот и другите големи криптовалути се лизнаа во цените денес (понеделник) во Азија, под притисок на извештаите дека водачите на Г-20 повикаа на даноци за криптовалутите за време на самитот во текот на викендов во Аргентина.

Биткоинот изгуби 5,04% паѓајќи до 4 041,3 $  на Индексот Инвест. Етереумот се намали за 4,59% одејќи до 114,34 долари, а XRP падна за 3,37% вредејќи 0,36319 долари.

Биткоинот продолжува да лебди во опсегот од 4.000 долари, откако загуби околу 40 отсто од својата вредност од средината на ноември.

Денес наутро, медиумите објавија дека членовите на Г-20 се согласија да работат со меѓународни напори за регулирање на криптовалутите во согласност со стандардите предвидени од финансиската акција Task Force (FATF), меѓувладина организација започната во 1989 година.

Овој потег се смета за напор за намалување на даночното затајување од страна на инвеститорите и трговците на крипто-средства. Членовите на Г-20, ги вклучија крипто-валутите во заедничката декларација на крајот на самитот.

“Ќе ги регулираме крипто-валутите со цел спречување на перење пари и борба против финансирањето на тероризмот во согласност со стандардите на ФАТФ и ќе разгледаме други мерки доколку е потребно”, се вели во делот од декларацијата.

Членовите на Г-20, исто така, се обидуваат да изградат систем за оданочување на прекугранични електронски услуги, со заедничка декларација, истакнувајќи дека групата “ќе работи заедно за да се најде решение засновано на консензус за да се решат влијанијата на дигитализацијата на економијата на меѓународниот даночен систем со ажурирање во 2019 година и финален извештај до 2020 година. “