Цената на паладиумот достигна рекордно високо ниво, надминувајќи ја границата од 3.000 американски долари за прв пат во историјата.

Поскапувањето се должеше на верувањето на трговците и инвеститорите дека проблемите со снабдувањето со овој благороден метал ќе продолжат.

Цената на паладиумот се зголеми за дури 22 проценти од почетокот на годинава, особено минатиот месец кога најголемиот светски производител на паладиум „Норникл“ објави дека ќе го затвори рудникот поради поплава.
Цената на паладиумот се зголеми за 0,95 проценти, на 2,986,34 УСД за унца во 4:57 часот наутро по источно време, откако неколку минути претходно достигна висок износ од 3.011,62 УСД.