Пониските каматни стапки го прават златото попривлечно за купувачите на девизи

Цената на златото скокна кон крајот на минатата недела до рекордни максимум откако Израел ја продолжи својата воена операција во Газа. Крајот на примирјето меѓу Израел и Хамас беше главниот настан што го поттикна брзањето да се купи злато како безбедно засолниште.

Инвестициската компанија „КапиталРС“ од Белград подготви бесплатен водич „Како да тргувате со цената на златото онлајн“ за сите кои се заинтересирани да научат како да тргуваат со цената на златото преку Интернет (т.н. финансиски договори за разлика, англиски CFD). Водичот е прилагоден на сите нивоа на знаење и можете да го преземете преку линкот подолу.

Во извештаите на 5 декември се наведува дека Израел размислува да ги поплави тунелите под Газа со морска вода. Некои инвеститори веруваат дека ова значи дека ситуацијата најверојатно ќе ескалира. Се стравува дека групите поврзани со исламот, како што се јеменските Хути, би можеле да ги зголемат своите активности во регионот, што би можело да вклучи напади на клучните морски патишта како што е Ормускиот теснец.

Друг фактор што ја поддржува цената на златото се зголемените очекувања дека ФЕД би можел да ги намали каматните стапки веќе следниот март. Пониските каматни стапки го прават златото попривлечно за купувачите на девизи.

Тоа беше извонредна година за цената на златото, а благородниот метал порасна за 12%. Војната меѓу Русија и Украина, дипломатскиот конфликт меѓу САД и Кина, чии односи се на најниско ниво, како и други геополитички конфликти, се во тек. Постои чувство дека светот не бил толку нестабилен долго време.

Во меѓувреме, инвестициските банки покажаа дека нивните високи цели за цената на златото оваа година беа точни. Сепак, некои аналитичари очекуваат дека цената на златото ќе остане на овие нивоа или потенцијално ќе се зголеми. Светскиот совет за злато неодамна објави дека 24% од сите глобални централни банки имаат намера да ги зголемат своите златни резерви во 2024 година. Доколку доларот продолжи да слабее поради падот на каматните стапки следната година, иднината изгледа светла за овој сјаен метал.