Eкономистите во САД прогнозираат дека златото ќе биде победник, без разлика кој ќе биде идниот претседател.

Џејмс Растех, директор на техничкиот оддел на крајбрежниот капитал, за CNBC, изјави дека фискалната и монетарната политика остануваат скоро идентични, без оглед под чие водство ќе биде Америка.

Растех објасни дека фискалните стимулации, државните трошоци или намалувањето на даноците обично доведуваат до поширок дефицит, што ги охрабрува инвеститорите да ги вложат своите пари во побезбедни средства како што е златото.

Ова води кон раст на цената на златото.

Цените на златото драстично се зголемија и достигнаа рекордни високи нивоа на почетокот на пандемијата, но побарувачката за благородниот метал падна во последниот квартал на 2020 година.

Економистите објаснуваат дека рударите на злато сега трошат повеќе капитал на потрага по ново злато, но квалитетот на новооткриениот благороден метал е многу помал.

Во светот резервите со злато се трошат.

Се верува дека во светот има уште 20 отсто од резервите на злато, кои засега не се ископани од рудниците.

Производството во рудниците за злато лани изнесуваше вкупно 3.531 тони, што е за еден процент помалку од претходната година. Со овие податоци расплага Светскиот совет за злато.Изборите во САД придонесоа вчера доларот да скокне во однос на еврото.