Меѓународната агенција за оценување и кредитен рејтинг „Фич“ предвидува дека цената на златото годинава ќе падне од 1.734 на 1.600 долари за унца, а во 2022 година ќе се намали на 1.400 долари „поради зголемената побарувачка како резултат на инвестициските текови и набавките од централната банка“. Во 2023 година златото може да падне на нивото од 2013 година, пренесува порталот SEEbiz.

Според „Фич“, цените на многу стоки „ќе имаат корист од враќањето на побарувачката на краток рок, додека одговорот на понудата останува бавен, а акциите остануваат на ниско ниво“. Агенцијата за рангирање објави дека очекува цените на златото да паднат на 1.200 американски долари за унца до 2023 година, пишува РТ.

Цената на благородниот метал е под значителен притисок во последно време. Цените на златото оваа недела паднаа под 1.800 американски долари, зголемувајќи ги загубите како резултат на слабата побарувачка на валути за безбедно засолниште и зголемувањето на приносот на американските обврзници, туркајќи ги цените на златото.

Цените се лизнаа за повеќе од еден процент во петокот, на 1.734 долари за унца.