Унца злато падна скоро два проценти пред една недела, додека цената на среброто падна најниско оваа година (под 22,5 долари за унца).

Секој што очекуваше дека клиентите ќе се загреат по благородни метали во ситуација на зголемена инфлација, очигледно повторно треба да размисли.

Неодамнешните загуби беа повеќе проценти откако најавата за изненадувачкиот раст на цените на мало во САД ги зголеми стравувањата од претстојната најава на ФЕД за ограничување на QE, што најверојатно ќе резултира со повисок принос на американските обврзници, што не е добра вест за благородните метали.

Цената на унца злато падна за речиси три проценти до 1744 долари, а среброто се лизна на најниско ниво од ноември минатата година. Паладиум, исто така, имаше голема неделна загуба (шест проценти).

Цените на нафтата отидоа во спротивна насока поради проблеми со снабдувањето (во САД, се очекува два урагани да го намалат производството за вкупно 26 милиони барели, бидејќи бунарите не работеа неколку дена).