Цените на нафтата паднаа на 79 долари на меѓународните пазари во средата, откако главните производители го одложија состанокот за производната политика, поттикнувајќи ги стравувањата дека слабата побарувачка ќе ги принуди дополнително да ја намалат понудата.

На лондонскиот пазар цената на барелот по пладне беше пониска за 3,39 долари отколку на затворањето на тргувањето вчера и изнесуваше 79,06 долари. На американскиот пазар барелот се тргуваше по пониска цена од 3,26 долари, по 74,51 долари.

Трговците во средата беа затечени од најавата на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и нејзините сојузници дека го одложуваат состанокот за производствена политика за четири дена, поставувајќи го новиот датум како 30 ноември. Причината за одложувањето не беше објавена.

Блумберг Њуз објави дека состанокот на ОПЕК + може да се одложи откако Саудиска Арабија изрази незадоволство од производството во другите членки.

Пред одложувањето, аналитичарите предвидуваа дека групата најверојатно ќе го продолжи договорот за намалена понуда до следната година или ќе објави дека ќе пушти уште помалку барели на пазарот.

ОПЕК и неговите сојузници мора да го продолжат договорот и дополнително да ја намалат понудата, смета Џон Еванс од брокерската куќа ПВМ.

„Продолжувањето на договорот и доброволните намалувања на понудата ќе ги намалат цените бидејќи сегашното намалување не е доволно и нема да го убеди пазарот дека понудата е „тесна“, рече Еванс пред да ја објави одлуката за одложување.

ОПЕК одделно објави дека барел нафтена кошница на нејзините членки во вторникот поскапе за 31 цент на 84,75 долари.