Имотот кај нашиот јужен сосед изгуби повеќе од 42% од својата вредност од третиот квартал на 2008 година до третиот квартал на 2017 година и опаѓаше во просек од 4,2% годишно.

Цените на недвижностите во Грција пораснаа за 4,2% од дното на кризата, благодарение на стабилната стапка на наплата во последните 18 месеци, покажуваат податоците на грчката централна банка, цитирани од онлајн публикацијата ekathimerini.com.

Цените на недвижностите кај нашиот јужен сосед изгубија повеќе од 42% од нивната вредност од третиот квартал на 2008 година до третиот квартал на 2017 година. Тие започнаа да покажуваат знаци на закрепнување од почетокот на 2018 година.

Податоците на Централната банка на Грција покажуваат дека стапката на раст се зголемува, почнувајќи со просек од 0,5% на почетокот на 2018 година и забрзувајќи во просек од 7,7% за периодот април-јуни 2019 година на годишна основа.

Во Атика, каде побарувачката е поголема, цените се зголемуваат за 11,1% во вториот квартал од оваа година. Растот е уште побрз од бумот 2002-2007 година.

Во Солун цените на недвижностите се зголемени за 7% во текот на овој период, додека во другите водечки градови растот достигна 4,1%.

Сепак, Грција заостанува далеку зад другите спасени земји во Европската унија (ЕУ). На пример, во Шпанија продажбата на домови опадна за 35,3 проценти за време на економската криза, но оттогаш закрепна за 15 проценти, забележува весникот.

Во Ирска падот е над 53%, а досега цените закрепнаа за 34%. Во Португалија падот е многу помал – само 13,3%, а сега цените се дури и повисоки од пред-кризниот бум, со раст од 33,5%.

Трансакциите во Грција исто така се зголемуваат, според податоците на Независниот орган за јавни приходи. Во декември 2018 година, растот достигна извонредни 65% во однос на декември 2017 година.

Сите индикации се дека цените на становите во Грција продолжуваат да растат бидејќи растат и бруто домашниот производ, вработеноста и приватната потрошувачка. Економијата расте за девет последователни квартали и се очекува дополнително да се прошири, приватната потрошувачка нагло расте, а стапката на невработеност стабилно опаѓа од третиот квартал на 2013 година.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк