Економијата на Финска најверојатно ќе се намали повеќе и порано од предвиденото, бидејќи рецесијата што започна минатата година ќе продолжи и во 2024-та година, предупреди централната банка на скандинавската земја.

Регулаторот сега очекува бруто домашниот производ (БДП) на Финска да се намали за 0,5 отсто во 2024-та година, продолжувајќи го минатогодишниот пад од 1 отсто, според неговите најнови прогнози објавени во петокот. Во декември тој прогнозираше дека економијата ќе се намали за 0,2% во оваа година.

Помрачните краткорочни изгледи ги нагласуваат тешкотиите со кои се соочува најсеверната економија на еврозоната. Спојувајќи ги ефектите врз потрошувачката на забрзаната инфлација и кредитните трошоци, побарувачката од нејзините клучни извозни партнери – како што се Германија и Шведска – исто така ослабе.

Закрепнувањето на приватната потрошувачка ќе доведе до закрепнување на економијата во 2025-та година, посочуваат од централната банка. Зголемувањето ќе се случи „малку побрзо“ отколку што беше забележано пред три месеци, додаде регулаторот.

Економијата најверојатно ќе порасне за 1,7 отсто во 2025-та година, а потоа ќе следи раст од 1,5 отсто во 2026-та година.

„Рецесијата сега го достигна дното и очекуваме растот да продолжи оваа година бидејќи куповната моќ на домаќинствата ќе се зајакне и ќе почнеме да гледаме закрепнување на целокупната доверба во економијата“, рече Мери Обстбаум, шеф на прогнозирање на централната банка.

Сепак, геополитичките тензии и постојано високата инфлација во еврозоната би можеле да го поткопаат тоа сценарио и да ја продолжат рецесијата, додека ризиците на пазарот на домување би можеле дополнително да ја заматат перспективата, се предупредува во извештајот на регулаторот. Новите протести и штрајкови, кои веќе ги поттикнаа бизнисите да предупредат на намалени профити во првиот квартал, исто така може да ја поттикнат неизвесноста.

Про-бизнис владата на премиерот Петри Орпо се соочи со реакција од синдикатите во последниве месеци поради предложените намалувања на бенефициите и планот за спречување на штрајковите. Владата вели дека плановите имаат за цел да создадат 100.000 работни места и да ги поправат влошените јавни финансии, како и да ја подобрат конкурентноста на Финска.