Дар ел Салам ( Ројтерс ) – Централната банка на Танзанија во саботата соопшти дека банка е казнета со парична казна од 1 милијарда танзаниски шилинзи (435.000 долари) за прекршување на регулаторните правила за податоци и достапност на услугите.

“Банката на Танзанија (БОТ) им наметна казна од една милијарда шилинзи на “Diamond Trust Bank” поради неуспехот да се имплементира директивата за воспоставување на центар за податоци во Танзанија”, се вели во соопштението на централната банка за Ројтерс.

“BoT … ги насочи сите банки и финансиски институции кои работат во Танзанија да воспостават или примарен или секундарен центар за податоци во Танзанија, со цел да се обезбеди достапност на податоците и услугите во секое време”.

Diamond Trust Bank од Танзанија не одговори веднаш на барањето на Ројтерс за коментар.

Централната банка го заостри регулаторниот надзор над комерцијалните банки и другите финансиски институции во источноафриканската нација во текот на изминатите неколку години.

Секторот за финансиски услуги во Танзанија, во кој доминираат кредитори како CRDB и NMB Bank, е погодена од раст на лошите заеми, кои го задушуваат растот на кредитите на приватниот сектор.

Во декември Меѓународниот монетарен фонд објави дека речиси половина од 45-те банки во Танзанија се ранливи на негативни шокови и ризикуваат несолвентност во случај на глобална финансиска криза.

Централната банка на Танзанија ги одзеде лиценците од најмалку девет банки од 2017 година, велејќи дека овој потег има за цел да ја зачува стабилноста на секторот.

Затворањето на банките доаѓа откако претседателот Џон Магуфули им нареди на централната банка да преземе мерки против финансиските институции што не успеваат да работат добро и рентабилно.