Според најновиот извештај од Светскиот совет за злато (WGC) објавен денес, глобалните централни банки ги засилија своите купувања на злато на највисоко ниво од 1967 година, што од своја страна ги зголеми цените на металите за 4 % минатата година.

Клучни наоди

“Светот купил 4,345.1 тони злато во 2018 година, што е зголемување од 4.159,9 тони во 2017 година.

Со зголемувањето на купувањето на централните банки, кои купиле 651,5 тони во 2018 година- 74 проценти повеќе отколку во 2017 година ја зголемува цената соодветно.

Побарувачката за накит беше релативно непроменета со 2.200 тони, со зголемена потрошувачка во Кина, САД и Русија, а силен пад на Блискиот Исток и со многу мал пад во Индија.

Инвестициите во малопродажба во златни прачки и монети пораснаа за 4 отсто на 1.090,2 тони – со помош на остри 222 отсто зголемување на побарувачката во Иран до речиси 62 тони.

Глобалната понуда на злато порасна за 1 отсто на 4.490,2 тони минатата година. “