ПРАГА ( Ројтерс ) – Чешката влада планира да ги поддржи приходите во државниот буџет со воведување специјален данок за мултинационалните компании, изјави премиерот Андреј Бабис денеска.

Плановите за централниот буџет за оваа и следната година покажуваат очекувани дефицити од 40 милијарди круни (1,76 милијарди долари), или 0,8 отсто од бруто домашниот производ (БДП), за една година, наспроти широката рамнотежа или вишок во последниве години.

Послабиот раст ја принудува централната левичарска влада да ги намали трошоците и да најде нови приходи за да ја достигне таа цел.

“Ние ќе спроведеме дигитален данок за мултинационални фирми кои работат во Чешка, но не живеат тука”, рече Бабис во интервјуто објавено од весникот Лидове Новини.

Бабис не именуваше ниту една компанија која би била засегната од данокот или на кое ниво треба да се постави данокот, бидејќи тоа сè уште се преговара со министерот за финансии, Алена Шилерова.

Владата, исто така, бара заштеди откако Министерството за финансии го намали изгледот за раст на БДП за следните години.

Дури и сигнализираше дека земјата со своите јавни финансии – кои ги вклучуваат централниот и регионалниот буџет, плус други средства – за прв пат од 2015 година се намалуваат.