Неколку германски компании учествуваат во досега најголемото истражување во Германија за воведување на четиридневна работна недела, објави денеска Дојче веле. Градежна компанија, служба за чистење теписи, маркетинг агенција и многу други компании се дел од експериментот наречен „Четири дена“.

Во каква форма треба да се скрати работното време на вработените, тоа од почеток беше оставено на самите компании, односно на нивното раководство.

Некои компании избраа петокот да биде слободен за секого, додека други им дозволија на своите работници да работат пет дена по четири недели, така што петтата работна недела ќе им биде целосно бесплатна, а други им го скратија дневното работно време на вработените.

Компанија која се занимава со организација на патувања, веќе е во петтиот месец од пилот-проектот, а нејзиниот директор Јулиус Гралер наведува дека сите вработени имале подеми и падови, но од почетокот бил убеден дека неделното работно време треба да се намали и сакал тоа да го проба во неговата компанија.

-Може да се забележи дека луѓето се чувствуваат поодморено и дека немале проблем да си ја вршат старата работа во скратено работно време, забележува и посочува дека тоа сепак се исплатело.

Тој забележува дека вработените немале повеќе прекувремени часови, дека продуктивноста останала иста, а реакцијата на гостите била позитивна.

– Дури 80 отсто од вработените го оценија проектот како успешен, вели Гралер и нагласува дека, иако претставува дополнителен организациски напор за него, сака да продолжи со четиридневната работна недела и по завршувањето на експерименталниот проект.