CME Group, најголемата светска берза за фјучерси, планира да го вклучи Биткоинот во своите трговски операции. Главната цел е да се искористи зголемениот интерес на менаџерите за пари на Вол Стрит во секторот за виртуелни пари. Групата со седиште во Чикаго е во разговори со трговци кои сакаат да ја купат и продаваат криптовалутата на регулиран пазар, рекоа луѓе запознаени со разговорите.

Планот, кој допрва треба да биде финализиран, ќе биде следната фаза од налетот на Вол Стрит во секторот на дигитални средства, откако Комисијата за хартии од вредност на САД одобри фондови со кои се тргува преку размена кои инвестираат директно во Биткоин во јануари.

Воведувањето на „спот“ тргување со криптовалутата (ед. – купување и продавање со непосреден превод на фиксен датум) на CME, на кое веќе се вршат трансакции со фјучерс договори во Биткоин, ќе им овозможи на инвеститорите полесен пристап до т.н. -т.н. „основни комерцијални трансакции“. Ова е вообичаена стратегија на професионалните трговци на виртуелната монета, изградена врз основа на разликата помеѓу понудената цена на соодветното средство и цената на неговите фјучерс договори, чиј рок е два или повеќе месеци. Идејата е да се профитира од малата разлика во нивните цени. Тој е исто така главен производ на пазарот на државни финансии на САД, чија основна трговија во голема мера се врши на CME.

Некои од најголемите финансиски институции се претворија од скептици во поддржувачи на Биткоин по метеорскиот пораст на виртуелната монета од најниските во 2022 година на овогодинешните рекордни максимални вредности и активностите на регулаторните органи против нелегалните пазарни операции.

Иако криптовалутата изгуби 20% од нејзината врвна пазарна вреднување од над 73.000 долари. долар, кој го достигна во март, фондовите што се тргуваат со размена (ETF) поврзани со него се најбрзо растечките во историјата на оваа ниша. Хеџ-фондовите, вклучувајќи го и Bracebridge Capital, и пензиските фондови како што е Инвестицискиот одбор на Висконсин се меѓу најголемите инвеститори, со 10 милијарди долари. долари во компании управувани од менаџери на средства, вклучувајќи ги Black Rock, Fidelity и Arc. Во март, извршниот директор на Блек Рок, Лари Финк, рече дека очекува биткоинот да порасне на долг рок.

CME беше меѓу најактивните корисници на бранот на обновен институционален интерес во виртуелниот сектор, престигнувајќи го Binance како најголем светски пазар за фјучерси на Bitcoin благодарение на жедта на играчите да профитираат од високата нестабилност на дигиталната валута. Берзата во Чикаго, која се грижи првенствено за хеџ фондови и сопственички трговци, има околу 26.000 отворени позиции во вредност од речиси 8,5 милијарди долари. долари на нејзиниот пазар во Чикаго – повеќе од двојно од пред една година. Нејзиниот потенцијален спот бизнис ќе се води преку нејзината платформа за тргување со валути со седиште во Швајцарија, EBS, која е под строга регулаторна контрола и врз тргувањето и врз чувањето на крипто-средствата, велат добро информираните извори.

Големите традиционални оператори за размена имаат измешано искуство во тргувањето со криптовалути. Германската Deutsche Börse отвори свој пазар за дигитални средства оваа година. Додека „градскиот“ ривал на CME – CBOE Global Markets, во април најави дека ќе го прекине овој бизнис поради немањето јасна регулатива во САД. Трговците во индустријата се прашуваат дали CME ќе може да добие значителен удел на пазарот ако нејзиниот бизнис со Bitcoin се врши на две места – во Чикаго и во EBS во Швајцарија.

Според експертите, најважниот услов кој работи во корист на плановите на CME е дека големите регулирани берзи создадоа попогодна инфраструктура за тргување со дигитални средства, на пример – за безбедно складирање на криптовалути. Што значи дека во блиска иднина би можеле да прифатат и колатерал за виртуелните средства за да обезбедат повисока и сигурна пазарна ликвидност.

Цитатите за биткоин во утринското тргување на 16 мај беа над 66.000 долари. долар.